Biljardbord

Biljardbordet må ha en viss plass for at man skal ha glede av å spille på det. Som hovedregel kan vi si at det er bedre å spille på et mindre bord med normal kølengde, som er 147 cm, enn å spille på et større bord hvor man må kompensere med kortere køer.

Tabellen viser våre anbefalte mål for romstørrelse.

Bordstørrelse 

Spilleflate  

 Kø 100cm 

Kø 120cm 

 Kø 130cm 

Kø 140cm 

Kø 147cm 

7 fot

193 X 96,5cm 

398 X 302cm 

438 X 342cm 

458 X 362cm 

478 X 382cm 

493  X 396cm 

8 fot 

224 X 112cm 

429 X 317cm 

469 X 357 cm 

489 X 377cm 

509 X 397cm 

524 X 412cm 

9 fot

254 X 127cm 

Anbefales ikke 

Anbefales ikke 

519 X 392cm 

539 X 412cm 

554 X 427cm 

 

Grunnen til at romstørrelsen må være noe cm større enn spilleflaten + 2 ganger kølengden, er at man trenger litt ekstra plass for å kunne gjennomføre et støt dersom ballen ligger helt inntil vantet. Det er ikke trivelig å måtte heve køen for å unngå å slå i veggen. 

 

Bord med skiferplate er ikke beregnet til å flyttes. Slike bord bør derfor ha en fast plass.. Små sammenleggbare bord med MDF plate kan imidlertid enkelt tas ned og settes opp igjen. Et alternativ kan også være å investere i et skiferbord som raskt kan endres til et spise- eller konferansebord. 

Tykkelsen på skiferplaten betyr mye for stabilitet og demping av støy ved spill. De aller fleste av våre hjemmebord har derfor 25 mm skifer som standard. Dette er normalt bare forbeholdt matchbord. 

Køer 

Køer finnes i en rekke prisklasser. De billigste køene koster en drøy hundrelapp, mens de dyreste ligger i prisklasse over 10.000 kroner. For nybegynnere kommer man langt med en kø til noen hundre kroner, mens aktive turneringsspillere velger køer i høyere prisklasser. Grunnen er selvsagt behov for høyere kvalitet. Når køene overstiger ca 3.000 kroner, vil imidlertid prisforskjellen i stor grad være relatert til køens utsmykning. 

Selv for nybegynnere er en egen kø viktig. Man får et forhold til køen som ofte gjenspeiler seg i spillet. Spilleren kjenner køen, og vet hvordan den oppfører seg. For å sikre køen mot slag, støt og andre ytre påvirkninger, som for eksempel fuktighet og kulde, bør en kø oppbevares i en egnet købag når den fraktes. Slike købager finnes i en rekke varianter og priskategoreier. Noen har plass til en kø, mens andre kan romme flere køer. Vekten på en biljardkø oppgis ofte i ounce (= 28,35 gram). Normal vekt på en biljardkø er 17-21 ounces, dvs 480-570 gram. 

Turneringsspillere bør ha en egen brekk-kø i tillegg til den vanlige spillekøen. Påkjenningen på tuppen vil være stor under brekk (spredning ved åpningsstøt), og man benytter da ofte en billigere og noe tyngre kø for dette formålet. 

En køtupp kan ha forskjellig diameter. Mest normalt er 12 eller 13 mm tupp. Dette er standard størrelse for pool-køer. Standard lengde på turneringskøer er 147 cm, men det finnes kortere køer. Køer på 120 cm bør ikke benyttes av personer over 150 cm. Unntaket kan være at man spiller på små bord, dvs 5 fots eller 6 fots bord. 

Tupper 

Alle køer har utskiftbare tupper av lær. Noen køer har skrutupp, mens de fleste er utstyrt med tupper som limes fast. Fordelen med skrutupper er at de raskt, enkelt og greit kan skiftes. Vi anbefaler dem derfor til steder med “mindre profesjonelt” preg, som for eksempel fritidsklubber. Spillere som satser seriøst, og som driver turneringsspill, benytte limte tupper. Disse holder lengre, og har bedre spilleegenskaper. 

Det er viktig å passe på at tuppen ikke blir for hard og glatt. Det fører til at man lett kan få feilstøt ved at køtuppen ikke fester skikkelig til køballen (den hvite ballen). Sørg derfor for at tuppen skrubbes, eller stikkes opp forsiktig, med en køtupp-trimmer. 

Kritt 

En køtupp uten kritt er som en skøyte uten egg. Uten kritt vil køtuppen skli av køballen og forårsake feilstøt og “kiks”. Det er derfor uhyre viktig å kritte køen under spill, gjerne foran hvert støt. Husk også på at krittet fester dårlig dersom tuppen ikke er litt rubbet. 

Reker 

En reke er en armforlenger som benyttes når spillerene ikke er i stand til å nå køballen på normalt sett. Dette forekommer ganske hyppig, spesielt på store bord. Det finnes lave og høye reker. De høye rekene benyttes når man samtidig har problemer med å komme over baller som ligger i veien for den hvite køballen. For mindre barn er en reke et viktig hjelpemiddel. 

Belysning 

Når man spiller biljard er det viktig med godt lys. Godt lys betyr at det er jevn belysning over bordet, og at ballene ikke kaster skygge. Pærene bør være matte, og ha en styrke på 75 eller 100 watt. Anbefalt antall lamper til de forskjellige bordstørrelsene er vist i tabellen foran. Lampene bør henge ca 80 cm over bordet 

På de største snookerbordene kan det være fornuftig å henge opp lampene i to parallelle rekker over bordet pga bordets store bredde. 

Str.

Spilleflate  Anbefalt ant. lamper (60W)

7 fot

193 X 96,5cm

3

8 fot

224 X 112cm

3

9 fot 254 X 127cm 3

Baller 

Rene baller betyr mye når man spiller biljard. Skitne baller vil kunne føre til feilstøt, og ballene vil dessuten oppføre seg unormalt når de kommer i kontakt med hverandre. Det er derfor viktig å holde ballene rene. Dette gjøres ved hjelp av klut, vann og for eksempel Zalo, eller man kan bruke spesielle rengjøringsmidler. Det finnes også egne maskiner for ballrensing. Dette er imidlertid unødvendig dersom man ikke har en stor biljardsalong med mange bord. 

Trekanter 

En trekant benyttes for å legge opp ballene før man starter spillet. En god trekant skal være av hard plast eller tre. 

Trekanten må være så stor at den kan skyves litt fram og lett løftes vekk fra ballene uten at disse berøres. Det er nemlig svært viktig at ballene er prés (ligger helt inntil hverandre) før man brekker (gjør åpningsstøtet). 

Biljardduk 

Som for ballene er det viktig at duken holdes ren. Dette gir duken økt levetid. I tillegg skaper det større spilleglede. Ballene ruller lettere, og holder seg også lengre rene. Bruk støvsuger på duken. Under – og på vantene, hvor støvsugeren ikke kommer skikkelig til, benyttes eventuelt en egen vantbørste. For å beskytte duken mot eventuell tilsøling når bordet ikke er i bruk, benyttes et tilpasset overtrekk. 

Biljardduk består av en vevet blanding av ull og nylon. Nylon gir duken slitestyrke, mens ull påvirker spille-egenskapene. En duk med høy prosentandel ull gir bedre spilleegenskaper enn en duk med mye nylon, men levetiden vil være noe kortere. Normalt holder en biljardduk i et hjemmemiljø brukbart i 3-5 år, litt avhengig av bruk og vedlikehold. I biljardsalonger med kontinuerlig spill er det normalt å skifte duk én gang per år.